Jeans geschiedenis: wist je dat


De geschiedenis van jeans in het kort

Jeans werden voor het eerst gemaakt door Levi Strauss en Jacob Davis: in 1873 vroegen de heren op hun stevige pantalon patent aan. Maar hoe was het zo gekomen? Bijna dertig jaar eerder emigreerde Levi Strauss naar de Verenigde Staten. Daar maakte hij stevige broeken van zeildoek voor de goudzoekers in Californi. Deze broeken vielen erg in de smaak omdat ze steviger waren dan de gebruikelijke broeken. Toen Strauss door zijn voorraad zeildoek heen was, stapte hij over op een sterke katoensoort, genaamd Serge de Nimes (keper uit Nimes). Deze naam verbasterde al snel tot denim.

Klinknagels ter versteviging van de jeans

De broeken hadden echter een probleem met de plekken waar veel spanning op staat; met name de broekzakken scheurden nog wel eens uit. In 1872 kwam de kleermaker Jacob Davis met een oplossing hiervoor: klinknagels ter versteviging van de broekzakken. In 1873 vroegen Strauss en Davis gezamenlijk patent aan op deze werkwijze.


Geschiedenis jeans en de kleur blauw

De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt heette in het Frans bleu de Genes. Dit bleu de Genes werd verbasterd tot het huidige blue jeans, ofwel jeans.

Geschiedenis jeans in Europa

In de Tweede Wereldoorlog droegen Amerikaanse soldaten een aangepast model van de taille overall. Hierdoor raakte de broek van denim bekend in Europa. In 1959 werden de eerste exemplaren naar Europa geexporteerd. In 1960 kwam de term spijkerbroek of jeans in zwang. En de jeansbroek is sindsdien favoriet bij mannen en vrouwen!

»
» spijkerbroeken en jeans online kopen


Meer informatie
» Jeans winkels
» Spijkerbroek broeken
» Spijkerbroek maten
» Jeans trends